♥ Hej alla godingar! 

Det pratas för lite om ätstörning så låt oss prata om det då det är väldigt vanligt och tyvärr blir det allt vanligare!

Sociala medier är en grej som påverkar det väldigt mycket!
Det blir allt fler konton som riktar in sig på hälsa, träning och kost. Vissa konton med fler hundra tusen upp till miljonen följare visar inte ett helt sund tänk utåt kring mat och träning enligt mig. Det blir ibland för mycket hets och att allt man äter ska vara ”nyttigt” man ska inte äta något socker, inget mjöl, man ska äta massa extra protein, man väger maten och har stenkoll på var enda liten grej som man stoppar i sig osv. Detta är inte ett hälsosamt tänk! 

Ett hälsosamt tänk är att kunna äta allting. 80% – 20%  brukar jag säga. 
80% näringsrik mat och 20% mindre näringsrik mat. Behöver man hjälp med sin kost, man vet inte riktigt vad eller hur man ska äta eller vad som är bra upplägg så ta hjälp det finns mycket hjälpa att få! 

 

Vi som har ett öppet konto med ett gäng följare har ett ansvar när vi gör inläggen på våra Instagram konton!
Att komma med inspiration kring mat ser jag inte som några problem så länge det är en sund balans i kosten.

Många har tex. reagerat på när jag äter helt vanlig mat och dricker ett glas mjölk till eller när jag äter godis, glass, bullar osv. Varför reagerar man på sånt?

Då har man tyvärr fått fel syn på kosten om man tror att man inte kan äta sånt! För sånt kan och ska man äta, INTE varje dag då mår kroppen troligtvis inte så bra om ett par månader framåt men någon ibland är inga konstigheter!

Även en annan fråga som kommer till mig väldigt ofta är hur mycket maten väger som jag äter, om jag äter mig mätt vid varje måltid mm. Att väga maten är inget som jag håller på med. Jag väger inte maten och det är inget jag tycker att man ska göra i vardagen. 

Behöver du gå ner i vikt pga. fetma och har en kraftig övervikt eller är du undernärd och behöver gå upp i vikt är det en annan femma men då ska den personen ta hjälp och få personlig hjälp med vikten! 

Det blir farligt när konton/personer implementerar saker hos en annan person och den personen tror att det är så det ska vara.
Väldigt många personer inom träning och fitness branschen har någon sorts ätstörning så följ inte allting på sociala media! 

Behöver du hjälp med att se över din kost så ta hjälp av en kostrådgivare eller liknande!

Behöver inte handla om att vara smal!

En ätstörning behöver inte handla om att man inte vill äta eller om att gå ner i vikt och vara smal.

Hur vet man om man har en ätstörning och vad kan man göra om man mår dåligt kring maten osv.? Hos 1177 vårdguiden kan ni läsa mer om ätstörning!

Våga prata om det!! Jag finns här för dig!

 

Kram Jannice. ♥